Nový prístroj pre stanovenie bielkovín v potravinách
7.4.2016
Laboratória ALS najnovšie používajú pre stanovenie bielkovín Dumasovou metódou, prístroj Leco TruMac CN, ktorý je jediný prístroj svojho druhu v Českej republike. .
Prístroj Leco TruMac CN má niekoľko unikátnych výhod oproti iným prístrojom na stanovenie bielkovín.
- Jednou z výhod je minimálna príprava vzoriek pre analýzu a v niektorých prípadoch nie je príprava vzorky potrebná vôbec.
- Navážka vzorky môže byť až 3 gramy, čo je najväčšia možná navážka pre analýzu bielkovín. Vďaka tomu je eliminovaná možnosť chyby spôsobené heterogenitou materiálu. Metóda je vysoko presná v celom rozsahu merania.
- Pri rutinnom meraní nie je potrebné robiť kalibráciu, ktorá je urobená pri inštalácií stroja a kalibračná krivka je potom iba podľa presne predpísaného postupu posúvana.
- Konštrukcia pece a automatický podávač značne zvyšujú počet urobených analýz v časovom období. Jedna analýza trvá okolo 7 minút.
- Vysoká teplota pece až do 1450 °C umožňuje analýzu i náročných matríc. Vďaka keramickýcm makrolodičkám pre opakované použitie je po spálení popol „odvezený“ z pece, čím sa uchováva jej čistota.
- Meranie bielkovín je možné robiť pre široké spektrum matríc: kvapalné, pevné, objemné s nízkou hustotou. Všetky analýzy sú kontrolované pomocou referenčných materiálov Všetky merania sú kontrolované pomocou referenčných materiálov s certifikovaným obsahom dusíka.
Dusík je stanovený úplným spálením vzorky za prítomnosti kyslíka. Interferujúce plyny a častice sú odstránené systémom filtrov. Oxidy dusíka sú redukované na dusík pomocou zahriateho katalyzátora. Podiel vzniknutého prefiltrovaného plynu je analyzovaný pomocou teplotne vodivostnej cely, ako nosný a referenčný plyn je použité hélium. Výsledné napätie je pomocou počítača v prístroji prepočítané na obsah dusíka vo vzorke a tento obsah dusíka je prepočítaný na obsah proteínov použitím konverzného faktora.