REAKREDITÁCIA A ROZŠÍRENIE AKREDITÁCIE 2020
12.5.2020
Začiatkom roka 2020 ALS na Slovensku prešlo reakreditáciou a úspešne obhájilo zavedenie všetkých prvkov nového systému manažérstva kvality STN EN ISO/IEC 17025:2017.
Taktiež sme na základe požiadaviek klientov rozšírili naše služby o nové akreditované skúšky, ako aj o akreditované odbery rôznych typov matríc.
Nové akreditované stanovenia:
Vody
- Dusičnany ITP: izotachoforéza v spojení s vodivostným detektorom (STN 75 7430), vhodná pre pitné, priesakové a povrchové vody, LOQ 0,25 mg/l
- PAL-A: povrchovo aktívne látky vo vodách
- TON a TNF - Senzorické hodnotenie pachu a chuti v pitných vodách
- Priehľadnosť: meranie hĺbky priehľadnosti vo vodách na kúpanie
- Staphylococcus aureus: membránovou filtráciou (STN EN ISO 6888-1), vzorky vôd z bazénov – voda na kúpanie
Biota
Parametre
- Aflatoxín M1: HPLC/FLD (Vysokoúčinná kvapalinová chromatografia v spojení s fluorescenčným detektorom) ( STN EN ISO 14 501), vhodná pre mlieko, mliečne výrobky, LOQ mlieko: 0,0030 mg/l, mliečne výrobky: 0,030 mg/kg
- PAU – Polyaromatické uhľovodíky: HPLC/FLD (Vysokoúčinná kvapalinová chromatografia v spojení s fluorescenčným detektorom), sledované parametre: benzo(a)pyrene, benzo(a)antracene, benzo(b)fluorantene, chryzene, vhodná pre požívatiny (oleje, tuky, údené mäso a údené mäsové výrobky, kokosový olej, kakaové bôby, údené ryby, spracované potraviny na báze obilia), LOQ podľa zloženia vzorky
- Laktóza ako alergén: GC/FID (Plynová chromatorgrafia s plameňovo-ionizačným detektorom), vhodná pre mlieko, mliečne výrobky, potraviny s obsahom mlieka a mäsové výrobky, LOQ od 0,002 mg/l / 0,001 mg/kg
- Obsah kakaa: parametre potrebné na analýzu - teobromín a kofeín, beztuková kakaová sušina, celková kakaová sušina - Metóda vhodná pre matricu čokoláda, kakao a výrobky z nich
- Aktivita vody – pre sledovanie mikrobiálnej aktivity v potravinách rastlinného a živočíšneho pôvodu
- Alergény v požívatinách a steroch – mlieko, vajcia, sezam, horčica, glutén, sója: metódou ELISA
- PPDI – stráviteľné dusíkaté látky rozpustené pepsínom: žiadané stanovenie v krmivách
- RIL – Rezíduá inhibičných látok: stanovenie rezíduí inhibičných látok metódou PREMI TEST a ECLIPSE 50;
ECLIPSE 50 - mlieko a mliečne výrobky (matrice: surové a pasterizované kravské, ovčie alebo kozie mlieko, sušené mlieko po obnovení, je založený na inhibícii mikrobiálneho rastu)
PREMI TEST – matrice – mäso, obličky, pečeň, ryby, je založený na inhibícii mikrobiálneho rastu
- Campylobacter spp.: metóda na dôkaz a stanovenie počtu baktérií rodu Campylobacter, vhodná pre potraviny, obzvlášť vzorky mäsa a koží
- Salmonella – sérotypizácia: Salmonella enteritidis, Salmonella typhimurium, Čerstvé hydinové mäso – neprítomnosť v 25 g – produkty uvedené na trh počas ich doby skladovateľnosti.
Sérotypizácia už vykultivovaných pozitívnych kolónií. Jatočné telá hydiny- brojlery a morky – Salmonella spp. neprítomnosť v 25 g súhrnnej vzorky kože z krku – jatočné telá po ochladení
Odber – kože z krku a mäso z povrchu svalu
- Stanovenie počtu kyslomliečnych baktérií: kultivácia (kvantitatívna metóda) – požívatiny
Vzorkovanie
- Kaly: haldy, skládky, kanály, ČOV, priemyselné výroby: bodová, zmesná vzorka (mechanický odber)
- Odpady: : haldy, skládky, kanály, priemyselné výroby: bodová, zmesná vzorka
- Zeminy a pôdy: pôdy a zeminy, bodová, zmesná vzorka
- Požívatiny: výrobné a spracovateľské priestory, sklady, predajné miesta: náhodný odber jednotky zo šarže, odber jednotky z rôznych miest šarže, systematický odber
- Pracovné ovzdušie: pracovné prostredie, osobný odber
Stredná výška písma- meranie výšky- požiadavka Nariadenie EP a rady (EÚ) 1169/2011 pre etikety požívatín rastlinného, živočíšneho a zmiešaného pôvodu, suroviny, polotovar
V prípade záujmu a akýchkoľvek informácií o rozsahu našich služieb nás neváhajte kontaktovať na marketing.rs@alsglobal.com, alebo na tel. +421 918 830 724 resp. +421 475 811 617.