Senzorická analýza potravín
12.7.2016
Medzi služby poskytované laboratóriami ALS patrí taktiež akreditovaná senzorická analýza potravín. Pojem senzorická (organoleptická, zmyslová) analýza zahŕňa hodnotenie výrobku všetkými piatimi ľudskými zmyslami vrátane spracovania výsledkov ľudským centrálnym nervovým systémom.
Aj keď ide o typ analýzy so silnými historickými koreňmi, do popredia záujmu sa dostal hlavne vďaka snahám zásobovať armády kvalitnými potravinami, v posledných 50 rokoch; metódy senzorickej analýzy boli rozvinuté, zdokonalené a štandardizované v medzinárodnom meradle.
Čo môže senzorická analýza ponúknuť výrobcom a distribútorom potravín? Ide hlavne o sledovanie a optimalizáciu kvality produktov a o to, ako budú produkty prijímané zákazníkmi. Organoleptické testovanie nájde svoje využitie pri vývoji nových produktov (napr. porovnanie s konkurenciou), zlepšovaní výrobkov a technologických postupov, stanovenie doby minimálnej trvanlivosti a monitoring zmien počas skladovania.
Spoločnost ALS pre naplnenie týchto cieľov ponúka ako všeobecnú charakteristiku potravinového produktu, tak aj popisnú panelovú skúšku a porovnanie so štandardnom. Všetky analýzy prebiehajú v novo vybudovaných priestoroch špecificky pre tento účel a panel školených hodnotiteľov je vedený odborným pracovníkom s mnohoročnými skúsenosťami v danom odbore.
Pre viac informácií o tom, ako môže senzorická analýza pomôcť práve Vám, kontaktujte náš zákaznícky servis na e-mail: info.sk@alsglobal.com alebo tel. č. +421 903 218 422.